petek, 11. junij 2010

Arhetip zakona

Arhetipi so prebivalci kolektivnega nezavednega. So izvorni vzorci, ki so del naše kode, so naša izbira, ki jo moramo izkusiti tukaj na Zemlji. Mnogi se ne zavedajo, da arhetipi ustvarjajo mite in miti so zgodbe, ki so del naše podzavesti.
Arhitip predstavlja prvo strukturo, prvi vtis nečesa, ki je na energetski ravni in se nato udejanja v materialnem. Gre za sile, ki vodijo naše obnašanje in oblikujejo našo identiteto.
Na nivoju duše smo določene arhetipe izbrali za naše zaveznike in učitelje, z njimi imamo dogovor, da z njimi delamo, da so del naše energetske strukture.
Arhetipi so del naše sence in zato je preko njih precej lažje prepoznati kateri so tisti vzorci, ki jih v svojem življenju preigravamo na čisto nezavednem nivoju. Ko stopite v svet arhetipov, se morate zavedati, da so precej večji od življenja, imajo moč in potenco, ki presega vaš jaz. Arhetip v senčni plati nam je velik izziv in običajno ga nočemo prepoznati kot svojega. Vendar je dejstvo, da če stvari namerno zanikamo, potlačimo v sebi še z večjo silo pridejo iz nas in običajno izberejo čas in prostor, ki je najbolj neprimeren. Zato je orodje prepoznavanja arhetipov v našem življenju veliko darilo. Pomembno je, da se soočite s stvarmi v sebi, s svojo senco, ki je nočete videti. S tem ji odvzamete njeno moč in arhetip spoznate v njegovi svetli plati, kot zaveznika, ki vam v življenju lahko pomaga. Gre za samo-zavedanje! Zato je modro pogledati vase!

Nesporno dejstvo je, da smo mi tisti, ki lahko spreminjamo svoje življenje. In pogosto arhetipe spoznamo skozi jezik, skozi svoje izražanje. Tako arhetip zakona prepoznamo po tem, da ljudje pogosto rečejo da je njihova boljša polovica nekje drugje, se pravi da na zakon gledamo kot na nekaj, kar nam bo omogočilo celostnost in celovitost. Tako živimo v paradigmi iskanja nekoga, ki nas bo dopolnil in nas naredil kompletne. Zakon temelji na iskanju zadovoljitve in izpolnitve zunaj sebe. Zakon je zelo povezan s preživetjem vrste, s tem, da je nujno potomstvo za ohranjanje vrste in s tem, da imaš nekoga v lasti. Arhetip zakona narekuje delitev vlog, ko je žena tista, ki skrbi za potrebe moža, mož pa domov prinaša denar. Vsi stereotipi izhajajo iz osnovnih vzorcev, ki so postavljeni v arhetipu. Tisto kar ljudje v zakonu prepoznavajo je dejstvo, da po poroki zanimanje drug za drugega po pravilu upade. Vprašanje, ki se postavlja samo zase je Zakaj? Po tem, ko izpolniš namero zakona, torej najdeš svojo boljšo polovico, ki te dopolni v resnici ne veš, kaj naj z njim počneš sedaj. Po tem, ko je trdnjava osvojena večini bojevnikov doma postane dolgčas, zato gredo na nove pohode, osvajat nove trdnjave. To so pogojenosti, ki so tako globoko vpisani v naš celični spomin, da o tem sploh ne razmišljamo. In ko imajo poročeni pari tist občutek, da je misija izpolnjena, da je trdnjava osvojena, ni več nobenega napredka, ni rasti. In tukaj se pojavlja osnovni konflikt ob svoji osebni rasti vedno trčimo ob arhetipske vzorce, ki jih moramo zamenjati. To pomeni, da jih prepoznamo, jih priznamo in se z njimi pomirimo, lahko pa uberemo drugo pot ko te vzorce sesujemo in sploh ne vemo kaj se dogaja in za kaj čisto zares gre.

Zato se v zadnjem času pojavlja velika želja po vzpostavitvi novega modela zakona, novega arhetipa, ki nas bo podpiral v našem razvoju in nam dal to, kar si želimo. Svobodo in hkrati podporo. Težava je v tem, da nam ne more zagotoviti varnosti, ki si jo želimo. Kajti edina stalnica je sprememba. In naša duša je na Zemlji zato da izkuša in raziskuje in ne zato, da bi igrala varno igro. Vse to in še več je del novega večernega seminarja, ki sem ga maja začela predstavljati po Sloveniji. In arhetipi so moja nova strast, ker prepoznavam kako močno nam lahko stojijo na poti do samo-uresničitve. In hkrati kako močni zavezniki so lahko na tej naši poti samospoznavanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar